flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова система робить все для того, щоб самоочиститися і, відповідно, максимально ефективно реагує на порушення, які дискредитують судову владу

02 квітня 2024, 08:19

На цьому наголосив Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик під час заходу "Дискусія про новочасні виклики для судової влади розбудова інституційної спроможності в умовах воєнного стану та повоєнного періоду", який проведено у Вищій раді правосуддя 29 березня 2024 року.

Очільник ВРП нагадав, що змінами до законодавства відновлено дисциплінарну функцію ВРП. За період з 1 листопада до 31 грудня 2023 року було розподілено 14 004 дисциплінарні скарги. У 2024 році вже надійшла 2051 дисциплінарна скарга. Станом на 22 березня 2024 року розглянуто 4785 дисциплінарних скарг. Протягом місяця в середньому надходить близько 700 скарг, а в середньому за місяць розглядається 950 скарг.

Важливим євроінтеграційним завданням, що стоїть перед Україною, є формування служби дисциплінарних інспекторів ВРП за результатами проведення відкритого, прозорого конкурсу із залученням міжнародних експертів. Для участі в конкурсі подали документи 416 кандидатів, а на посаду керівника СДІ – 16 кандидатів.

З моменту відновлення повноважності ВРП надійшло 44 клопотання Офісу Генерального прокурора про тимчасове відсторонення (28) та продовження строку тимчасового відсторонення (16) суддів від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням судді до кримінальної відповідальності. ВРП ухвалила 26 рішень про задоволення і 13 рішень про часткове задоволення цих клопотань.

Що стосується надання згоди на утримання судді під вартою, то за аналогічний період до ВРП надійшло 17 подань, за результатами розгляду яких ухвалено 16 рішень про надання згоди на утримання судді під вартою.

Григорій Усик звернув увагу: «Всі пересвідчилися, що принцип безперервності роботи органів судової влади та суддівського врядування є дуже важливим, і наслідки його нереалізації є вкрай негативними. За існуючих обставин орієнтовно через три роки безперервність роботи ВРП та через 3,5 роки безперервність роботи ВККСУ знову може опинитися під загрозою, що унеможливить стабільність їх діяльності, зокрема, в питаннях призначення та переведення суддів, кваліфікаційного оцінювання. Як наслідок, може бути порушеним право осіб на доступ до правосуддя. Для уникнення таких ризиків уже зараз потрібно напрацювати правові механізми, які стануть запобіжниками і дозволять не допустити неповноважності ВРП та ВККС».

Захід організовано за підтримки Проєкту ЄС «ПРАВО-JUSTICE III»

Переглянути відео

Вища рада правосуддя