flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Довіра до судової влади залежить від якості роботи судів, – Олексій Маловацький

04 жовтня 2021, 13:37

На цьому наголосив виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький під час Х Щорічного Судового форуму «Незалежна судова влада – фундамент держави в умовах турбулентності». У своїй доповіді Олексій Маловацький окреслив актуальні питання викликів та перспективи судової влади.

«Судова реформа, яку наразі намагаються впровадити, є повною копією попередньої, адже закон № 1635-ІХ є повторенням закону № 193-ІХ», – зауважив в. о. Голови ВРП. Він нагадав, що рішенням Конституційного Суду України визнано, неконституційною норму, якою утворювалася Комісія з питань доброчесності та етики.

За словами Олексія Маловацького, із моменту набрання чинності закону № 1635-ІХ, Рада була вимушена зупинити виконання конституційної функції органу – розгляду дисциплінарних скарг щодо суддів та прокурорів. «З 5 серпня по 30 вересня цього року до ВРП надійшло 1255 дисциплінарних скарг, всього 2584 скарг залишаються нерозглянутими. Кількість скарг на суддів, які надходять до ВРП, щодня невпинно збільшується», – констатував він.

Олексій Маловацький звернув увагу на проблему кадрового забезпечення, яка спостерігається в більшості судів України. Він повідомив, що фактична кількість суддів складає 5228, з яких тільки 4549 суддів мають повноваження здійснювати правосуддя. При цьому, визначена кількість посад суддів становить 7304. Вакантними залишаються 2976 суддівських посад. «Водночас, є дисбаланс щодо призначення і звільнення: за січень-вересень 2021 року ВРП ухвалила рішення про внесення Президентові 86 подань про призначення на посади суддів та 170 рішень про звільнення. Наразі припинено роботу трьох судів у зв'язку з відсутністю суддів, які мають повноваження здійснювати правосуддя: Тальнівський районний суд Черкаської області, Авдіївський міський суд Донецької області та Ананіївський районний суд Одеської області. Причиною цього є непрацююча вже два роки Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Яка може бути довіра до судової влади, якщо вона не може здійснювати своєї функції?», – зауважив в. о. Голови ВРП.

Олексій Маловацький зазначив стосовно реформ, які реально необхідні судовій владі. За його словами, суди потребують гідного фінансового забезпечення. Адже через критичне недофінансування, масово звільняються працівники апаратів судів, суди не можуть повноцінно надавати свої послуги, а громадяни позбавляються доступу до правосуддя.

Поряд з цим, на думку Олексія Маловацького, постає питання встановлення якісного судового адміністрування, вирівнювання навантаження судді, заохочення залежно від показників навантаження та ефективності роботи, визначення чітких критеріїв просування по кар’єрі, а також спрощення процедури системи добору на посаду судді.

«Безумовним нашим досягненням стало затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, чим офіційно започатковано цифровізацію українського судочинства. В реаліях сьогодення це питання й надалі є надзвичайно актуальним», – наголосив Олексій Маловацький.

В. о. Голови ВРП, акцентував увагу на необхідності змінювати підходи до процедури виконання судових рішень, зокрема на потребі скасування виконавчих документів. У зв’язку з цим, він наголосив, що судовій владі доцільно надати дієві механізми контролю за виконанням судових рішень.

Відео виступу в. о. Голови ВРП Олексія Маловацького під час Х Щорічного Судового форуму можна переглянути за посиланнямhttps://bit.ly/39WVEEn

Захід було організовано Асоціацією правників України спільно з Проєктом Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні». Метою Судового форуму є обговорення з представниками судових інституцій, адвокатури, міжнародних та національних експертів, пов’язаних із функціонуванням судової влади, а також практикуючих юристів, які представляють інтереси клієнтів у судах, важливих проблем і викликів судочинства.

Вища рада правосуддя